Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Reiskostenvergoeding

Een belangrijke wijziging in 2023 betreft reiskostenvergoeding.

Hybride werken komt steeds vaker voor. Toch zullen uw medewerkers nog altijd de nodige kilometers maken voor werk. In 2023 vindt er een belangrijke wijziging plaats betreft de hoogte van de reiskostenvergoeding. Per januari 2023 mag een werkgever €0,21 per kilometer onbelast vergoeden. Voorheen was dit €0,19 per kilometer. 

Graag vernemen wij uiterlijk begin januari van u voor welke werknemer de kilometervergoeding verhoogd mag worden. 

Een CAO en/of een individuele arbeidsovereenkomst kan echter wel een bepaling bevatten waardoor het niet zomaar mogelijk is om de vergoeding per kilometer aan te passen. Twijfelt u over de mogelijkheden binnen de voor u van toepassing zijnde CAO of binnen de huidige arbeidsovereenkomst die u gesloten heeft met uw werknemers? U kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag bij het uitzoeken van de mogelijkheden. 

Tot slot willen wij u erop wijzen dat werkgevers er ook voor mogen kiezen om de reiskostenvergoeding verder te verhogen dan de maximale onbelaste vergoeding van €0,21 per kilometer. Het meerdere wordt dan:
- als belastbare vergoeding van de werknemer gezien (bruto kostenvergoeding, of gebruteerde kostenvergoeding). 
- door de werkgever aangemerkt als eindheffingsloon binnen de werkkostenregeling. Daarmee blijft de extra verhoging onbelast zolang de vrije ruimte van de werkkostenregeling niet wordt overschreden. 

Thuiswerkvergoeding

Per 1 januari 2022 is de gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling voor de thuiswerkvergoeding geïntroduceerd. Werkgevers krijgen hiermee de mogelijkheid om tot een bepaald bedrag thuiswerkkosten van werknemers vrij van loonheffingen te vergoeden. Dit is geen verplichte vergoeding.

De gerichte vrijstelling voor de onbelaste thuiswerkvergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog van €2,00 naar €2,15 per dag.