Thuiszorgorganisatie Actief Zorg zet zich dagelijks in voor iedereen die thuis hulp kan gebruiken. Zij helpen mensen met huishoudelijke ondersteuning, verzorging, verpleging en begeleiding. Met betrekking tot de Green Deal Duurzame Zorg zocht de organisatie zelf advies en begeleiding bij een deskundige partij. Die vonden zij bij de afdeling Duurzaamheid van Vermetten Advisory, onderdeel van Vermetten | accountants en adviseurs.
Bestuurder Michel Verhoeven, verbeteradviseur Sanne van de Wiel en facilitair manager Tessa de Vries maken binnen Actief Zorg deel uit van de werkgroep om aan de Green Deal Duurzame Zorg te kunnen voldoen. Maar waarom willen zij dit zo graag? “Als thuiszorgorganisatie helpen wij ongeveer 30.000 mensen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dat doen we met zo’n 6500 collega’s in 150 gemeenten. Wij willen onze cliënten daarbij zoveel mogelijk regie over hun eigen leven laten behouden. Dat betekent dat we zorg bieden naar wens, waarbij we natuurlijk wel gebonden zijn aan het aantal uren die vanuit de WMO of WLZ toegekend zijn. Met zo’n grote organisatie kunnen we flinke impact maken als we verbeterslagen doorvoeren in duurzaamheid. Daarom hebben we besloten om de Green Deal Duurzame Zorg te ondertekenen.”
Nulpuntsmeting cruciaal
“De Green Deal Duurzame Zorg bestaat uit vijf pijlers, te weten: gezondheidsbevordering, kennis & bewustwording, CO2-reductie, circulair en medicijnen. Om daaraan te kunnen voldoen hebben we straks de input en hulp nodig van al onze mensen. We willen het echt samen doen. Maar om te weten hoe we moeten beginnen en welke stappen we moeten nemen is het belangrijk om eerst te weten waar we nu precies staan. Daarvoor hebben we de hulp ingeroepen van Vermetten Advisory. Adviseur duurzaamheid Sophie Wijnen is hier meerdere keren op kantoor geweest om data te verzamelen en die gegevens door te spreken. Zij heeft hiermee een nulpuntsmeting kunnen uitvoeren, waarna zij ons helpt doelen te stellen, adviseert welke maatregelen we kunnen nemen en hoe dat praktisch gemaakt kan worden.”
Wat is er mogelijk?
“Een van de zaken die tijdens het proces opviel was onze CO2-footprint. Onze zorgverleners komen bij de mensen thuis en moeten daarvoor natuurlijk reizen. We stimuleren het gebruik van de fiets, maar dat is niet altijd mogelijk. Nu blijkt dan ook dat het overgrote deel van onze CO2-footprint afkomstig is van vervoer. De CO2-uitstoot van onze kantoren heeft hierin een aanzienlijk kleiner aandeel. Dan vragen we ons bijvoorbeeld af of hiervoor misschien betere afspraken met gemeenten gemaakt kunnen worden, zodat onze zorgverleners in een kleiner gebied kunnen werken? Voor de pijler circulair zijn we benieuwd naar de input van onze zorgverleners. Wij kunnen bijvoorbeeld wel zeggen dat zij bepaalde herbruikbare handschoenen moeten gebruiken, maar wat zijn daar in de praktijk de nadelen van? Zij moeten er namelijk mee werken.”
Nieuwe manier van bedrijfsvoering
“De inzichten die we van Vermetten krijgen bieden ons handvatten om bewustwording bij ons, onze medewerkers en cliënten te creëren, zodat we in de volle breedte duurzamer kunnen gaan werken. En dat met betrekking tot alle vijf de pijlers. Maar omdat goede zorg verlenen natuurlijk nog steeds onze hoogste prioriteit heeft betekent dat voor ons wel een nieuwe manier van bedrijfsvoering. Gelukkig denkt Vermetten Advisory hierin uitstekend met ons mee.”
Heeft u ook duurzaamheidsambities waarbij u deskundig advies kunt gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.