Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Fosfaatproductie binnen EU-normen gebleven

Het fosfaatreductieplan moest in 2017 zorgen voor een krimp van de rundveestapel en een verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee. Uit recente cijfers blijkt dat het fosfaatreductieplan zoden aan de dijk heeft gezet: de fosfaatproductie in dierlijke mest is voor het eerst in drie jaar binnen de EU-normen gebleven.
 

5 Miljoen kilo onder EU-norm

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de fosfaatproductie in Nederland. Onlangs presenteerde het CBS de voorlopige cijfers. Wat blijkt? In 2017 werd 167,9 miljoen kilo fosfaat geproduceerd: dit is 5 miljoen kilo onder de gestelde norm van de EU (172,9 miljoen kilo). Deze verlaging is het gevolg van de maatregelen in de melkveehouderij en varkenshouderij.
 

Fosfaatreductie per boerenbedrijf


Dankzij het fosfaatreductieplan is het aantal koeien afgenomen en werd het fosforgehalte in mengvoer verlaagd. Dankzij een speciale regeling zijn het afgelopen jaar zo’n zeshonderd melkveehouders gestopt, zodat de fosfaatproductie terug is gelopen. Ook Nederlandse varkenshouderijen hebben bijgedragen aan de fosfaatverlaging: zij zijn overgestapt op voer met een lager fosforgehalte. De pluisveesector is buiten beschouwing gelaten: dankzij de fipronil-affaire zijn het afgelopen jaar meer dan 3 miljoen dieren geruimd.

 

Advies over fosfaatreductie

Op de website van het CBS vindt u meer informatie over de (verlaging van de) fosfaatproductie in Nederland. Wilt u meer informatie over fosfaatreductie en de gevolgen die het voor uw bedrijf heeft? Neem contact op met de Agro bedrijfsadviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij hebben meer dan twintig jaar ervaring in advisering in de agrarische sector en zij helpen u graag bij uw vragen rondom fosfaatreductie en het onlangs afgelopen fosfaatreductieplan.

Bron: NOS