Helft mensen begrijpt hypotheekakte niet
Heeft u bij de koop van uw huis uw hypotheekakte woord voor woord doorgenomen, voor u akkoord ging met de voorwaarden? Of had u moeite met het lezen en begrijpen van de teksten? Hypotheekakten behoren tot de moeilijkste teksten in het Nederlandse taalgebied. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van Vereniging Eigen Huis. Het is vooral de juridische tekst die het voor de geldleners moeilijk maakt om te begrijpen wat een hypotheekakte inhoudt.
Lange woorden en lange zinnen
Wat is er aan de hand? Volgens De Telegraaf het volgende: ‘Hypotheekakten bevatten om te beginnen veel langere woorden dan de meeste teksten: gemiddeld zijn de woorden bijna zes letters lang. En dat is dus inclusief kleine woordjes als ’de’, ’of’ en ’ik’. Er zijn maar twee andere soorten teksten die daarbij in de buurt komen: wetenschappelijke onderzoeken en verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Bovendien zijn de zinnen zelf veel langer dan in een doorsnee tekst: 19,6 woorden per zin, met per zin gemiddeld 3,1 bijzinnen. Dat is zelfs langer dan in de gemiddelde wetenschappelijke tekst.
Eenvoudiger formuleren?
Omdat er nou eenmaal juridische eisen aan een hypotheekakte worden gesteld, is het niet altijd eenvoudig om de teksten simpeler te maken. Toch pleiten de onderzoekers ervoor dat de teksten eenvoudiger opgesteld moeten worden. De notarissen en de AFM krijgen een uitnodiging van Vereniging Eigen Huis om samen na te denken over begrijpelijke hypotheekakten.
Duidelijkheid door Vermetten | accountants en adviseurs
Sluit u een hypotheek af, maar heeft u weinig kaas gegeten van de hypotheekakte? Het devies van Vermetten | accountants en adviseurs: teken niet zomaar, maar bezint eer gij begint. Laat de akte controleren door een professional. Iemand met verstand van zaken die u in begrijpelijke taal uitlegt wat een en ander betekent. Neem contact op met onze adviseurs: zij kunnen u snel duidelijkheid verschaffen.
Bron: De Telegraaf