Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

‘Herziening van uw huurcontract loont de moeite’

U kent Vermetten | accountants en adviseurs waarschijnlijk als accountancy- en advieskantoor dat u ondersteunt bij financiële, fiscale en organisatorische vraagstukken. Dat klopt, uiteraard. Maar wist u dat wij ons dienstenpakket steeds verder uitbreiden, zodat wij u op nog meer vlakken kunnen adviseren? Zo hebben we in 2019 de dienst Vermetten Vastgoedadvies opgericht. Deze dienst is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met Hans Staal van StSt Vastgoedadviseurs uit Breda. Hans heeft bijna dertig jaar ervaring in het aankopen, aanhuren en taxeren van commercieel vastgoed, zoals winkelpanden, kantoorpanden, bedrijfsruimtes en ander onroerend goed.
 

Advies bij vastgoedvraagstukken

“Veel ondernemers huren een bedrijfspand of hebben een pand in eigendom. Dit is een belangrijk en kapitaalintensief onderdeel van iedere onderneming. Het loont dus de moeite om u goed te laten adviseren wanneer u een bedrijfspand wilt huren of kopen. Huurovereenkomsten sluit je meestal af voor een langere periode, dus de huurcondities moeten goed worden uitonderhandeld op het moment van aanhuren of op het moment van verlengen. Hier valt vaak veel winst te behalen”, zo vertelt Hans. Hans adviseert huurders en eigenaren van zakelijk vastgoed, zoals bedrijven en non-profit organisaties in heel Nederland. Hij begeleidt bij tal van vastgoedvraagstukken en pakt uiteenlopende taken op, zoals het taxeren van bedrijfspanden, het adviseren bij vastgoedtransacties en het herzien van huurovereenkomsten.
 

Herziening van uw huurcontract

Hans: “Eén van de zaken waar ik u bij kan ondersteunen, is het herzien van uw huurovereenkomst. Veel ondernemers huren een pand al jaren tegen dezelfde huurcondities. Aan de hand van de inflatie wordt de huurprijs jaarlijks verhoogd, terwijl de markthuurwaarde gedaald kan zijn. Na verloop van tijd kunnen de huurcondities dan niet meer marktconform zijn, waardoor u dus te veel huur betaalt. Veel huurcontracten hebben een looptijd van vijf jaar. Na die vijf jaar wordt de huurperiode automatisch verlengd met nog eens vijf jaar. Wilt u uw contract na de eerste vijf jaar opzeggen of laten aanpassen, dan moet u dit minimaal twaalf maanden voor het einde van de lopende huurtermijn doen. Het coronavirus heeft natuurlijk ook een enorme impact op de vastgoedmarkt. Vooral huurders van winkelruimte en kantoorpanden doen er nu verstandig aan om hun huurovereenkomst ‘uit de la te pakken’.”
 

No cure, no pay

“Ik neem graag uw huurovereenkomst onder de loep om te kijken of deze nog marktconform is. Deze eerste analyse is vrijblijvend en daar zijn geen kosten aan verbonden. Zie ik dat het huurcontract goed is en u tegen prima condities huurt, dan laat ik u dit weten. Kunt u een besparing op de huur behalen, dan geef ik aan wat de verwachte besparing zou kunnen zijn. Vervolgens ga ik in overleg met uw verhuurder om de nieuwe huurcondities te bespreken. Ik kom met een goede onderbouwing waarom de condities aangepast moeten worden. Verhuurders zijn meestal bereid om mee te denken en te onderhandelen over de nieuwe huurvoorwaarden. In een heronderhandeling kunnen ook andere zaken worden meegenomen, zoals gewenste aanpassingen aan het huurpand. Gaat de verhuurder toch niet akkoord, dan hoeft u mij niet te betalen voor mijn diensten. ‘No cure, no pay’, noem ik dat. Levert het traject u uiteindelijk een besparing op de huur op, dan werk ik met een succesfee die afhankelijk is van de gerealiseerde besparing.”
 

Verplichting energielabel C voor kantoorpanden

Ook belangrijk om te vermelden: per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Uitgezonderd zijn monumenten of wanneer de oppervlakte van de kantoorruimte <50% is van de totale oppervlakte van het gebouw. Hans vertelt daarover het volgende: “Voldoet uw kantoorpand nog niet aan energielabel C, dan moet u hier de komende jaren aan werken. Zo kunt u uw pand verduurzamen met goede isolatie, zonne-energie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer u eigenaar bent van een pand, dan is het uw verantwoordelijkheid en moet u de maatregelen zelf treffen. Huurt u echter een pand, dan is het een verantwoordelijkheid van uw verhuurder.” Lees meer over energielabel C voor kantoorpanden op de website van het RVO.nl.
 

Sale and lease back

Hans: “Wij begeleiden ook bedrijven die kapitaal willen vrijmaken door de verkoop van hun vastgoed aan een belegger om het pand vervolgens weer langjarig terug te huren. Het afstoten van vastgoed is voor deze bedrijven een alternatief voor het aantrekken van vreemd vermogen. Vooral gangbare bedrijfspanden met financieel gezonde huurders zijn nog steeds gewild bij beleggers. Op basis van een vrijblijvende quickscan kunnen wij de kansen en mogelijkheden voor uw bedrijf goed en snel inschatten.”
 

Plan een kennismakingsgesprek

Heeft u plannen om bedrijfshuisvesting aan te kopen of aan te huren en kunt u hierbij de expertise van Hans van Vermetten Vastgoedadvies gebruiken? Wilt u controleren of uw huurcondities nog marktconform zijn óf wilt u meer informatie over het verplichtte energielabel C voor kantoorpanden? Of wilt u de mogelijkheden onderzoeken van een sale and lease back? Aarzel niet en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wilt u uw huurovereenkomst herzien, dan is het belangrijk dat u ruim vóór de het einde van de huidige huurtermijn contact met ons opneemt (circa anderhalf jaar). Op die manier hebben wij nog de tijd en de ruimte om de heronderhandelingen in te gaan.