Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Marjan Oosterbosch over hoe u inkomen vanuit de zaak (BV) verkrijgt

Een eigen bedrijf, leuk! Maar hard werken mag (en moet) beloond worden. Hoe bepaalt u wat u uitkeert aan uzelf?

Allereerst bent u verplicht om uzelf een salaris uit te keren, als u meer dan 5% van de aandelen van een BV bezit én werkzaamheden voor het bedrijf verricht. Dit wordt gebruikelijk loon genoemd.

Doordat u als werknemer én eigenaar/aandeelhouder van het bedrijf eigenlijk twee petten draagt binnen het bedrijf, maakt u over het salaris afspraken met uzelf.

Het gebruikelijk loon is in het leven geroepen om te voorkomen dat deze afspraken héél voordelig voor u uitpakken. Dat u bijvoorbeeld heel weinig belasting betaalt of beroep kunt doen op inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld toeslagen.
 

Hoe wordt het salaris bepaald?

Het salaris moet minimaal worden vastgesteld op de hoogste van de drie onderstaande bedragen:

 1. 75% meest vergelijkbare dienstbetrekking.
  Er wordt dan gekeken wat iemand verdient die voor een werkgever werkt in een soortgelijke functie in de meest gelijke dienstbetrekking die er is. Daar zit een marge op van 25%.
 2. Minimaal het salaris van de meest verdienende werknemer.
  U moet uzelf minimaal hetzelfde betalen aan salaris, als de medewerker die binnen uw bedrijf het meeste verdient. Verdient een persoon op de loonlijst € 100.000,- per jaar? Dan moet u uzelf ook minimaal € 100.000,- per jaar uitkeren als salaris.
 3. Al met al moeten de twee bovenstaande kaders bij elkaar een minimaal salaris van € 48.000,- per jaar bedragen.

Het kan lastig zijn om te bepalen wat het salaris is wat bij de meest vergelijkbare dienstbetrekking hoort. Er dient namelijk rekening gehouden te worden met allerlei facetten, zoals de branche waarin iemand werkzaam is, werkervaring, verantwoordelijkheid, etc. Hier zitten nogal wat haken en ogen aan en daarom is het bepalen van het salaris altijd maatwerk. Daarnaast kan hierbij ook, binnen de grenzen van het gebruikelijk loon, gekeken worden naar de fiscale optimalisatie van het salaris, zodat uw aftrekposten optimaal benut kunnen worden.

Marjan weet uit ervaring dat het erg lastig kan zijn om dit te bepalen en helpt u hier graag bij. Ook deelt ze een handige tip: “Het is verstandig om dit bedrag van tevoren af te stemmen met de belasting, om problemen te voorkomen.” En wanneer het salaris onder de € 48.000,- zit, bent u dat zelfs verplicht!

Verricht uw partner ook werkzaamheden in het bedrijf? Dan is het goed om te weten dat u verplicht bent om deze ook salaris uit te keren, binnen de grenzen van het gebruikelijk loon. Tijdens veel gesprekken heeft Marjan gemerkt dat mensen er niet altijd aan denken dat deze salariskwestie ook geldt voor partners.

Dividend uitkeren

Dividend kan een aanvulling zijn op het salaris. Zo keert u een bedrag uit, wat u vrij kunt besteden. Het voordeel van dividend uitkeren is dat u minder belasting betaalt over dit bedrag. Salaris wordt belast door middel van inkomensbelasting, wat kan oplopen tot maximaal 49,5%. Een dividenduitkering wordt belast tegen 26,9%. Daarbij een kleine kanttekening, dat over de bedragen die als dividend worden uitgekeerd, al Vennootschapsbelasting is betaald, zodat de totale belastingheffing over een dividenduitkering tussen de 37,9% en 45,8% bedraagt.

Het nadeel van een dividenduitkering is dat dit niet altijd mogelijk is. Op het moment dat u dit wilt uitkeren, moet het vermogen van uw bedrijf voldoen aan een liquiditeits- en vermogenstoets. Ook de eventuele lijfrente- en pensioenvoorzieningen verdienen aandacht. Zeker weten dat dit in orde is? Marjan kijkt graag met u mee.

Rekening-courant

Naast salaris en een dividenduitkering is opname in rekening-courant ook nog een optie. Dat is als uw eigen BV geld aan u voorschiet. Het voordeel daarvan is dat u snel gebruik kunt maken van het geld. Het is slechts een overboeking van de zakelijke naar de privérekening en het is geregeld.

Op de korte termijn lijkt dit misschien een erg eenvoudige oplossing, maar is dat daadwerkelijk zo?

Een nadeel van rekening-courant is dat u dit geld weer moet terugbetalen aan de BV. Deze terugbetaling kan op twee manieren:

 • Letterlijk het geld terugbetalen. Het desbetreffende bedrag terug overboeken naar de zakelijke rekening;
 • Het ‘geleende bedrag’ aflossen via een dividenduitkering > let op, dan is er weer sprake van de dividenduitkering welke belast wordt met 26,9%.
   

De tip van Marjan: “Laat een rekening-courant nooit te hoog oplopen!”.


Goed om te weten, er ligt nu ook een wetsvoorstel excessief lenen, om te voorkomen dat aandeelhouders van een BV een hoge rekening-courant schuld hebben. Op het moment dat de rekening-courant een bedrag van € 700.000,- bereikt, wordt het meerdere als een fictieve dividenduitkering gezien en dan wordt moet daarover 26,9% belasting betaald worden.

De meest verstandige keuze, Vermetten helpt!

Het is altijd goed om de financiën op orde te hebben. Benieuwd wat de meest gunstige opties zijn in uw geval? Neem dan contact op met Marjan om de mogelijkheden te bespreken! Ze voorziet u graag van de laatste informatie, deelt handige tips en denkt graag met u mee.

Overzicht