Stoppersgolf verwacht door fosfaatwetgeving
Onlangs startte de vierdelige KRO-NCRV televisieserie Onze Boerderij. In deze spin-off van Boer zoekt Vrouw interviewt presentatrice Yvon Jaspers Nederlandse boeren over het boerenleven. Onder deze boeren zijn deelnemers uit eerdere seizoenen van Boer zoekt Vrouw. In de serie vertellen de agrariërs over hun worstelingen met de melkquotum en de fosfaatwetgeving die in 2015 is ingegaan. Onder andere boerin Agnes vertelt over het fosfaatreductieplan en haar financiële problemen die hieruit voortkomen. Door de fosfaatregeling mag ze niet het aantal melkveekoeien houden als waar haar bedrijfsvoering op ingericht is.
Alternatieve werkzaamheden en diensten
Veel boeren ervaren dezelfde financiële problemen als boerin Agnes. Het water staat hen aan de lippen en ze moeten alles op alles zetten om hun bedrijf te redden. Zij zoeken alternatieve werkzaamheden en diensten, zodat de boerderij rendabel kan blijven. In de tv-serie Onze Boerderij zag je bijvoorbeeld een agrariër die een kinderdagverblijf in het boerenbedrijf heeft geïntegreerd. Maar denk ook aan ‘kamperen bij de boer’ en de verhuur van stallen. Sommige boeren hebben alle mogelijkheden onderzocht en kunnen niet anders dan stoppen met het boerenbedrijf. Het besluit van landbouwminister Carola Schouten draagt hier aan bij.
Geen verruiming van knelgevallen
Vorige week heeft Carola Schouten besloten dat er definitief geen verruiming komt van de knelgevallenregeling in het fosfaatrechtenstelsel. Deze extra rechten zouden leiden tot een hogere generieke korting voor andere melkveehouders. Veehouders die geïnvesteerd hebben in nieuwe stallen, maar die op 2 juli 2015 nog niet voldoende dieren hadden, vallen buiten de knelgevallenregeling voor het fosfaatrechtenstelsel. Zij krijgen geen ontheffingen of vrijstellingen. Mede dankzij dit nieuwe besluit wordt er een grote stoppersgolf verwacht van boeren die stoppen met het boerenbedrijf of deze te koop aanbieden.
Stoppersregeling
Volgens magazine Boerderij is in de afgelopen 35 jaar het aantal agrarische bedrijven in Nederland meer dan gehalveerd. Jaarlijks stoppen zo’n 2.500 boeren met hun bedrijf. Dat veel bedrijven de kans grijpen om te stoppen, bleek afgelopen jaar overduidelijk toen het ministerie van Economische Zaken met een stoppersregeling voor melkveehouders kwam. Bijna 500 melkveehouders gaven zich op. Dat waren er zoveel dat de regeling al na een dag alweer gesloten werd.
Stoppen met boerenbedrijf
Volgens Niek Doelman, directeur van De Koning & Witzier agrarische makelaars, is het nu op zich een gunstig moment om te stoppen. Tegenover Boerderij zegt hij het volgende: “Er zijn goede redenen voor boeren om juist nu hun bedrijf te beëindigen. De grondprijzen zijn hoog, dus dat kan veel geld opleveren. Daarnaast hebben melkveehouders te maken met een forse waarde voor hun melkfosfaatrechten die ze ook goed te gelde kunnen maken. Wat ook zeker meehelpt is de lage rentestand, dat geeft kopers meer armslag.”
Advies van Vermetten | accountants en adviseurs
Verkeert uw boerenbedrijf in zwaar weer en kunt u maar net het hoofd boven water houden? Laat u bijstaan door de agrarisch adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring in de agrarische sector en staan u graag bij met kennis en kunde. Zij overwegen graag samen met u de mogelijkheden en helpen u wanneer u uw bedrijf verkoopklaar zou willen maken. Neem contact met ons op en wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Bron: Boerderij