Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Tips & trucs voor uw aangifte inkomstenbelasting

Het is 1 maart geweest, vanaf nu kunt u aangifte inkomstenbelasting doen. Veel mensen zien hier tegen op. Ze zijn druk met werk, sport en hobby en schuiven door tijdgebrek de aangifte voor zich uit. Anderen vinden het lastig om de belastingaangifte in te vullen, en schakelen het liefst de hulp in van een belastingadviseur. Met onderstaande vijf tips en trucs van Vermetten | accountants & adviseurs wordt het invullen van de belastingaangifte een fluitje van een cent!

 

Tip 1: Controleer de vooraf ingevulde gegevens 

Wanneer u het programma voor het doen van de aangifte opent, dan ziet u dat veel velden al zijn ingevuld. Deze vooraf ingevulde gegevens moet u echter goed controleren. Zo kan het voorkomen dat de gegevens van uw hypotheek niet kloppen: u heeft bijvoorbeeld een deel van de hypotheek niet voor de woning gebruikt. In de belastingaangifte is enkel het deel aftrekbaar dat u voor de woning heeft gebruikt. Let bovendien op dat u bij de WOZ-waarde van uw woning de WOZ-waarde opgeeft van 2018 (dus niet de WOZ-waarde die u begin 2019 heeft ontvangen)!



Tip 2: Houd uw aandacht bij de aangifte

Doorloop de belastingaangifte stap voor stap en denk bij alle velden goed na. Weet u niet precies wat er gevraagd wordt, klik dan ook het vraagtekentje voor de vraag. Hier ziet u een duidelijke uitleg. Door het aandachtig invullen van de belastingaangifte, kunt u een hoop belasting besparen. Alle bedragen die u invult, mag u bovendien op hele euro's afronden in uw voordeel. Aftrekposten rondt u dus naar boven af, en loon en vermogen naar beneden.


Tip 3: Vergeet aftrekposten en zorgkosten niet


Heeft u gedurende het jaar kosten gemaakt dan kunt u die misschien in de belastingaangifte fiscaal in aftrek brengen. Denk dan aan aftrekposten als ziektekosten, giften, studiekosten, partneralimentatie, reiskosten en lijfrente. Deze gegevens staan vaak niet vooraf ingevuld, dus u dient zelf actie te ondernemen. Door het benutten van de aftrekposten, kunt u soms rekenen op enkele honderden euro’s belastingvoordeel. Weten welke aftrekposten er precies zijn? Kijk op de site van de Belastingdienst.
 

Tip 4: Stuur een verzoek om middeling

Heeft u het ene jaar weinig inkomsten gehad en verdient u het jaar daarop weer meer? Doe dan een verzoek om middeling, want dit kan u enkele honderden euro’s belasting schelen. Bij middeling telt u de inkomens uit werk en woning van drie aaneengesloten jaren op. De uitkomst deelt u daarna door drie. Over de uitkomst daarvan – het gemiddelde inkomen – berekent u per jaar opnieuw de belasting. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over middeling.

 

Tip 5: Slimme verdeling van inkomsten in het verdeelscherm 

Doet u samen met uw fiscale partner belastingaangifte en bent u bijna bij het einde aangekomen? Dan komt u in het verdeelscherm. In dit verdeelscherm kunt u eenvoudig uitvogelen hoe u samen zo min mogelijk belasting betaalt (of hoe u zoveel mogelijk geld terugkrijgt). Verdeel de inkomsten zo gunstig mogelijk, zodat u hier uw voordeel mee heeft. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over de verdeling.
 

Hulp van Vermetten | accountants en adviseurs

Wanneer u een brief heeft ontvangen om vanaf 1 maart aangifte te doen, dan dient u deze vóór 1 mei in te vullen en te versturen. Wanneer u in maart uw aangifte heeft ingevuld, dan krijgt u al vóór 1 juli bericht. In sommige gevallen kunt u uitstel aanvragen, u krijgt dan tot 1 september de tijd om de aangifte in te dienen. Wilt u hulp bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting? De adviseurs van Vermetten | accountants & adviseurs staan u graag bij! Neem contact met ons op en plan een afspraak met ons in.