Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Transitievergoeding bij ontslag? Gevolgen voor huurders

Een huurder uit het oosten van het land heeft weinig gehad aan zijn transitievergoeding die hij kreeg nadat zijn dienstverband eindigde. Dankzij de transitievergoeding was zijn inkomen ineens hoger, waardoor hij een groot deel van zijn huur- en zorgtoeslag moest terugbetalen. De huurder beweert zelfs € 700 meer aan toeslagen te hebben terugbetaald, dan dat hij aan vergoeding had gekregen.

Hoe zit het? 

Het gaat om een werknemer wiens dienstverband in 2016 eindigde. Eind 2015 schatte de Belastingdienst zijn inkomen voor 2016 in op € 10.909. Op basis daarvan werd hem voor dat jaar € 3.605 huurtoeslag en € 998 zorgtoeslag toegekend. Omdat de huurder in 2016 uiteindelijk inclusief transitievergoeding € 22.348 kreeg bijgeschreven, verloor hij alle recht op huurtoeslag en zou hij nog maar € 650 zorgtoeslag hebben mogen krijgen. De huurder moest dus € 3.953 terugstorten naar de fiscus. Naar eigen zeggen zo’n € 700 meer dan hij netto aan zijn transitievergoeding had overgehouden.


Uitspraak van de rechtbank

De huurder vond dit onterecht en spande een rechtszaak aan. De huurder vond dat de Belastingdienst de transitievergoeding moest zien als bijzonder inkomen, namelijk nabetaling van inkomsten uit voorgaande jaren. Dan zou het veel minder meetellen bij de bepaling van huur- en zorgtoeslag. De rechtbank in Zwolle heeft begrip voor het standpunt van de huurder. De wet biedt echter geen ruimte om een transitievergoeding als bijzonder inkomen te zien. De vergoeding geldt als normaal inkomen en wordt dus meegenomen in de beoordeling of iemand recht heeft op toeslagen. De huurder gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.
 

Advies van Vermetten | accountants en adviseurs

Heeft u een transitievergoeding ontvangen en wilt u voorkomen dat u teveel belasting betaalt? Laat uw Belastingaangifte verzorgen door aan accountant van Vermetten | accountants en adviseurs. Neem contact met ons op en wij vertellen u er graag meer over!