Vermetten daadkrachtige spil in financiering Het Adriano Huis
Farid El-Khassim en Jelle Gillissen zijn collega’s bij een zorginstelling als ze samen beseffen dat ze met de huidige middelen niet de zorg aan hun cliënten met een verstandelijke beperking kunnen bieden zoals ze eigenlijk willen. Eén van hun cliënten is tijdens zijn jonge leven al ruim vijfentwintig keer van instelling naar instelling moeten verhuizen, want zijn complexe hulpvraag blijkt moeilijk in te vullen. Hij is geen op zichzelf staand geval. Zo zijn er nog honderden mensen in Nederland. Zijn naam? Adriano.
Beperkte middelen
Farid en Jelle slaan de handen ineen en besluiten het anders te doen. Maar daar komt wel wat bij kijken en hebben hulp nodig van een financieel adviseur. En zo komt Vermetten in beeld.
“Maar we hebben maar beperkte middelen”, is de eerste opmerking richting Vermetten, na hun vraag om hulp. Ilkay Kilic en Niels van Raak zijn onder de indruk van het verhaal van de twee hulpverleners en besluiten zich voor de volle honderd procent in te zetten en het idealistische plan tot een succes te brengen. Niet wetende dat dit bijna drie jaar zou duren.
Als een orkest
Als snel blijkt dat het niet alleen om het opstellen van een begroting gaat. Voor het financieren van de aankoop en verbouwing van een gebouw geschikt voor 20 appartementen, en het opstarten van de activiteiten zijn miljoenen nodig. Het wordt al snel duidelijk dat deze op een ‘gestapelde manier’, d.w.z. door verschillende vermogensverschaffers, gerealiseerd moet worden. Er wordt gekozen voor een bank, een strategische partner en een obligatielening, waarbij Vermetten het gehele proces regisseert. Tevens worden er op creatieve wijze linkjes gelegd met politiek Den Haag.
“Het privaat en zelfstandig financieren van een start-up van deze omvang die actief is onder de Wet Langdurige Zorg, is nog nooit eerder vertoond”, legt Niels uit. “Het was een gigantisch orkest dat gedirigeerd moest worden en een enorme uitdaging om iedereen aan boord te houden.” Farid vult hem aan: “We moesten dit helemaal van nul af aan opbouwen. Het was net de Bolero van Ravel: Beetje bij beetje raakten de klanken op elkaar ingespeeld en bouwden zich op richting een climax.”
Doorbijten
Onderweg ziet de één of de ander het project soms niet meer zitten. “De emoties gingen heen en weer”, geeft Farid aan. Ook Niels ervaart dit zo. Zijn inbreng was soms nodig om de twee initiatiefnemers samen op de rit te houden. Met elkaar bijten ze hun tanden nog steviger in het project en laten pas los als ze resultaat zien.
Climax
De spanning loopt opnieuw op wanneer één van de geldschieters zich terugtrekt. Door de inzet van de ondernemers en de creativiteit en overtuigingskracht van Vermetten, wordt dit tekort binnen de kortste keren gedicht en zijn de financiële middelen voor het aankopen van het pand op tijd geregeld. De climax ervaren ze op donderdag 4 oktober 2018, wanneer de zorgondernemers de sleutel van hun gebouw op de voormalige Cort Heijligerskazerne in Bergen op Zoom ontvangen.
Onvergetelijk
Terugkijkend op het project kunnen Farid en Jelle maar één ding concluderen: “We hebben samen met de geldschieters, Stichting Pluryn en Vermetten onze nek flink uitgestoken en doorgezet. Vermetten heeft veel meer gerealiseerd dan gevraagd en heeft onze verwachtingen daarmee ver overtroffen. Dat is onvergetelijk.”
Ook benieuwd naar onze dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op!