Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Volop reuring in de zuivelmarkt

Vanaf 1 april 2015 is er een woelige periode aangebroken, met name voor Nederland. Als de boer niet klaagt en de pastoor niet vraagt, vergaat de wereld. Ondertussen is duidelijk dat melkveehouders miljonairs kunnen worden (én zijn). Dat geldt echter niet voor jonge, startende melkveehouders. Die lopen hier en daar tegen de grens van de financierbaarheid aan. Soms overschrijden ze deze grens.


Grondprijs jonge veehouders

Daarbij dreigt zelfs een gebrek aan jonge melkveehouders in de nabije toekomst. Was de grondprijs in 2003 nog gedaald tot € 25.000 per hectare, anno 2018 is die opgelopen tot minimaal € 60.000 per hectare – en dat voor heel Nederland. Met gemiddeld 50 hectare grasland onder de voeten, loopt u als gearriveerde melkveehouder maar mooi over een paar miljoen vermogen als u de koeien in de weide brengt of uit de weide ophaalt.

 

Van bulk tot hoogwaardig gevraagde zuivel

De ene melkfabriek heeft een nieuw zuivelproduct ontdekt en wil meer melkveehouders binden, de andere fabriek wil het liefst een aantal melkveehouders als leveranciers kwijt. Melk is melk, dat was eens. Nu is het belangrijk om de consument te laten weten hoe de melk geproduceerd wordt. Onberispelijk voer, kruidenrijk en het liefst lokaal geproduceerd. Het is zelfs al mogelijk om als consument de melk van Klazien 10 in de winkel te kopen – uiteraard wel tegen een meerprijs.
 

De melkprijs 

Hoewel niemand het had verwacht, wordt ook in 2018 de gemiddelde melkprijsverwachting overschreven. De wereldmarktprijs komt veelal tot stand door de melkprijs van de grote Fonterra van Down Under te volgen. Hoewel de Noord-Europese melkfabrieken winst draaien, is het deze Fonterra die een verlies van meer dan 100 miljoen dollar heeft gepubliceerd. Ook de Franse melkfabrieken hebben het financieel zwaar. Lactalis en Danone melden dat. Lactalis vanwege kwaliteitsproblemen en Danone wil de marge verbeteren op de zuivel en begint te schiften in de melkleveranciers in zowel Duitsland als België.

 

Positieve gevolgen melkprijs

Kortom, de ontwikkelingen in de melkveehouderij en de zuivel hebben in Nederland momenteel positieve gevolgen voor de melkprijs. Grotere diversiteit in het winkelschap, meer vraag naar gecertificeerde producten, minder melk in de bulkhoek en een steeds hogere kwaliteit van de melk moeten de consument verleiden tot het trekken van de portemonnee voor de Nederlandse melk.
 

Contact met Vermetten | accountants en adviseurs
Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij hebben veel kennis van de agrarische sector en zij vertellen u graag meer over de ontwikkelingen in de zuivelmarkt.