1 mei 2025 dag van de arbeid: plannen uit de voorjaarsnota 2025

Op vrijdag 18 april 2025 heeft Minister Heinen van Financiën de Voorjaarsnota 2025 aan de Tweede Kamer aangeboden. Hierin staan de plannen voor de komende jaren. Deze voorstellen zijn nu nog niet definitief, de Tweede en Eerste Kamer moeten er nog mee instemmen. Op Prinsjesdag 2025 wordt het definitieve Belastingplan 2026 gepresenteerd.
Vandaag is het 1 mei, Dag van de Arbeid. Wat biedt de Voorjaarsnota 2025 aan plannen op het gebied van arbeid?
Nieuwe regeling aandelenopties start-ups en scale-ups
Voor medewerkers van start-ups en scale-ups komt er vanaf 2027 een nieuwe fiscale regeling. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- De grondslag voor belastingheffing wordt verlaagd naar 65% van de waarde van de aandelenopties.
- Hierdoor daalt het effectieve belastingtarief van 49,5% naar maximaal 32,17%.
- Belastingheffing vindt voortaan pas plaats op het moment van verkoop van de aandelen, en niet meer wanneer de aandelen verhandelbaar worden.
Deze aanpassing maakt het aantrekkelijker om werknemers via aandelenopties te belonen.
Beperkte inflatiecorrectie
Het voorstel is om de belastingschijven en heffingskortingen in de inkomstenbelasting beperkt te compenseren voor hogere inflatie. Dit betekent in de praktijk een lastenverzwaring voor belastingplichtigen. De prijsstijgingen zien we dus niet gecompenseerd worden in wijzigingen van tarieven en heffingskortingen.
Lucratief belangregeling
De lucratief belangregeling is in het leven geroepen om bijzondere beloningen, zoals aandelen met hoge rendementen, te belasten. Vaak worden deze beloningen toegekend aan specifieke personen binnen een bedrijf, bijvoorbeeld het management.
Normaal gesproken worden aandelen belast in box 2 of box 3. Een lucratief belang valt in box 1, namelijk onder resultaat uit overige werkzaamheden. Dit houdt in dat dit als hoofdregel wordt belast tegen het progressieve tarief van maximaal 49,5%. Onder voorwaarden kan de heffing in box 2, in plaats van in box 1, plaatsvinden.
Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag 2022 gezegd dat voortaan jaarlijks een lijst van opmerkelijke belastingconstructies wordt opgesteld en deze als bijlage bij de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dit jaar staat de lucratief belangregeling op deze lijst. De minister gaat onderzoek doen hoe de fiscale behandeling van lucratieve belangen beter kan worden afgestemd op regulier arbeidsinkomen. Hiervoor zijn een paar opties denkbaar. Dit voorjaar zal een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer worden gestuurd.
Ontwikkelingen voor zzp’ers
Niet uit de Voorjaarsnota, maar wel interessant, een update over de fiscale kwalificatie van zzp’ers. Eerder informeerden wij u al over de uitspraak van de Hoge Raad over de Uber-chauffeurs. Zoals aangegeven is het kabinet bezig met het opstellen van een nieuwe zzp-wet. Inmiddels ligt het wetsvoorstel er en gaat deze in ‘pre-consultatie’. Dit houdt in dat mensen uit het werkveld op het conceptvoorstel kunnen reageren. Daarna moet het wetsvoorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer.
Voorlopig is de situatie als volgt:
- Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid.
- Huurt u een zzp’er in, maar is eigenlijk sprake van een verkapt dienstverband? Dan kunt u worden geconfronteerd met een naheffingsaanslag loonheffingen. Vanaf 1 januari 2026 kunt u ook een boete krijgen.
Het zou fijn zijn als er binnenkort duidelijkheid komt over de status van zzp’ers.
Vragen of advies nodig?
En ondertussen? Gaan wij snel aan de arbeid om alle overige plannen uit de Voorjaarsnota te bestuderen en informeren wij u daar graag binnenkort meer over. Heeft u nu al vragen/opmerkingen of kunnen wij u ergens bij behulpzaam zijn? Neem dan contact met ons op.