Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Dit moet u weten over de levensloopregeling

De overgangsregeling van de levensloopregeling loopt over enkele jaren af. De levensloopregeling zorgde ervoor dat werknemers een deel van het brutoloon konden sparen voor onbetaald verlof of vervroegd pensioen. Dit bedrag werd gestort op de levensloopregeling – hierbij mocht u per jaar 12 procent van uw brutoloon sparen. De levensloop werd onder andere gebruikt voor het inlassen van een sabbatical, zorgverlof, ouderschapsverlof of overgang tot het pensioen. Per 1 januari 2012 is de levensloopregeling afgeschaft en is er een overgangsregeling in werking getreden.

Tegoed gespreid uitkeren
De overgangsregeling was van toepassing op werknemers die op 31 december 2011 meer dan € 3.000 gespaard hadden. Volgens het overgangsrecht mag u tot 2022 levensloopsparen, en op 31 december 2021 wordt het saldo ineens uitgekeerd en valt dan in de

progressieve heffing loon/inkomstenbelasting. Om te voorkomen dat de levensloopuitkering ineens uitgekeerd wordt op het normale inkomen (en daardoor relatief zwaar belast wordt), heeft u tot en met 2021 om het tegoed gespreid uit te laten betalen. U mag zelf bepalen wat u met het spaartegoed doet.


Doorgaan met levensloopsparen
Wilt u tijdens de overgangsregeling doorgaan met levensloopsparen? Dat is mogelijk tot en met het jaar 2021. U bouwt geen levensloopverlofkorting meer op, maar er zit wel een voordeel aan: het gespaarde bedrag valt buiten box 3 van de belasting, zodat u geen vermogensbelasting over dit bedrag betaalt.


Neem contact met ons op
Belastingplichtigen met een levensloopsaldo hebben nog maar weinig tijd dit op fiscaal gunstige wijze uit te laten keren. Wilt u meer informatie over het nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Wij helpen u graag verder en geven u advies op maat.

Bron: Sparen.nl en Accountancy Vanmorgen