Snel uw antwoord vinden
Zonder gedoe
Agro Nieuws

Landbouwvrijstelling onder druk: afschaffing per 2029 in beeld

De landbouwvrijstelling, waarmee bij verkoop van landbouwgrond geen belasting hoeft te worden betaald over de waardestijging, staat al jaren ter discussie. In het rapport van het Ministerie van Financiën ‘Kansen voor lagere tarieven en beter beleid’, dat onlangs verscheen, is voor het eerst een concrete datum genoemd waarop de vrijstelling afgeschaft zou moeten worden: 1 januari 2029.

 

In de beschreven maatregel is de landbouwvrijstelling vanaf 2029 niet meer van toepassing op veranderingen in de waarde in het economische verkeer bij agrarische bestemming (WEVAB) van landbouwgronden. Het belastingvoordeel voor agrariërs zou zorgen voor een ongelijke behandeling ten opzichte van andere ondernemers.

Hoewel het nog geen wetgeving betreft, komt het einde van deze fiscale regeling hiermee steeds nadrukkelijker in beeld. Het is daarom zaak voor agrarisch ondernemers om tijdig na te denken over de mogelijke financiële gevolgen én voorbereidingen te treffen.

 

Overgangsregeling in beeld

Het rapport stelt voor om de waardestijging tot aan het moment van afschaffing (1 januari 2029) vrijgesteld te laten blijven. Er worden twee varianten voor deze overgangsregeling uitgewerkt:

  1. Eenmalige onbelaste herwaardering op basis van taxatie
    Hierbij wordt de waarde van de landbouwgrond vóór 2029 vastgesteld via een onafhankelijke taxatie. Voordeel hiervan is een nauwkeurige benadering. Nadeel: de methode brengt aanzienlijke administratieve lasten met zich mee en kan discussie opleveren over de uitkomst van de waardering.
  2. Beleidsmatige herwaardering op basis van (regionale) normbedragen
    Deze methode sluit aan bij de waardering van pachtgronden in box III. Ze is eenvoudiger uitvoerbaar en administratief minder belastend. Wel kan de werkelijke waarde van de grond afwijken van het normbedrag, met mogelijk financieel nadeel of voordeel voor de agrariër.

 

Wat betekent dit voor u?

Hoewel het om een ambtelijk voorstel gaat en dus nog geen vaststaande wetgeving is, zet de overheid met deze rapportage duidelijk een koers uit. De roep om een eenvoudiger belastingstelsel krijgt steeds meer vorm. En dat raakt ook de agrarische ondernemer.

Daarom ons advies: wacht niet af, maar breng uw situatie tijdig in kaart. Herwaardering van uw landbouwgrond kan nu al zinvol zijn om straks niet voor verrassingen te komen staan.

 

Meer weten?

Wilt u weten wat dit concreet voor uw bedrijf betekent? Neem dan contact op met een van onze agro-adviseurs. Wij denken graag met u mee.

Deel uw uitdaging met ons

Ook interessant