Snel uw antwoord vinden
Zonder gedoe
Fiscaal Nieuws

Thuis uw elektrische auto van de zaak opladen: belastingvrije vergoeding uitgelegd

Rijdt u een (semi-)elektrische auto van de zaak? Dan mag uw werkgever de kosten die hiermee samenhangen vergoeden, waaronder ook de elektriciteitskosten voor het opladen. Bij een openbare laadpaal zijn deze kosten simpel te bepalen: die staan op de factuur. Maar hoe bepaalt u de vergoeding als u de auto thuis oplaadt?  

 

Dit zegt de Belastingdienst

De Kennisgroep Loonheffing Algemeen van de Belastingdienst neemt hierover een duidelijk standpunt in. De werkgever mag de werkelijke kosten per kilowattuur (kWh) vergoeden. Die werkelijke kosten bestaan, volgens de Belastingdienst, uit:

  • het variabele leveringstarief;
  • de opslag voor duurzame energie (ODE);
  • de energiebelasting;
  • de vermindering van de energiebelasting;
  • het vaste leverings- en transporttarief.

Wekt u de elektriciteit op met zonnepanelen? Dan mag u bij de werkelijke kosten ook de afschrijvingskosten van de zonnepaneleninstallatie optellen. Deze berekent u door de aanschafkosten te verminderen met de restwaarde, en dit bedrag te delen door het aantal jaren dat u de zonnepanelen gebruikt.

Heeft u de laadpaal zelf gekocht? Dan mag u de afschrijvingskosten van de laadpaal ook bij de werkelijke kosten optellen.

Tip

Uw werkgever mag de aanschafkosten van de laadpaal ook belastingvrij vergoeden.

 

Hoe werkt de onbelaste vergoeding?

Iedere kWh die u thuis gebruikt om de auto op te laden, mag fiscaal onbelast worden vergoed. De laadpaal registreert het verbruik automatisch. De werkelijke kostprijs van één kWh bepaalt u zelf door de werkelijke kosten, zoals hierboven beschreven, te delen door het totaal aantal kWh dat u per jaar verbruikt. Dit vermenigvuldigt u met het aantal verbruikte kWh voor het opladen van de auto. Dat vormt uiteindelijk het bedrag dat uw werkgever onbelast mag vergoeden.

Tip

Heeft uw werkgever de laadpaal geplaatst? Dan verzorgt een externe partij vaak de administratie van het verbruik en kan deze de kosten rechtstreeks doorgeven.

 

Praktische oplossing

In de praktijk is het bepalen van de maximale hoogte van de belastingvrije vergoeding soms ingewikkeld. Daarom biedt de Belastingdienst ook een praktische oplossing.

U kunt met uw werkgever een vaste kWh-prijs afspreken, gebaseerd op de gemiddelde stroomprijs voor een jaarcontract op het moment van de afspraak. Deze vergoeding geldt dan voor een afgesproken periode, bijvoorbeeld een jaar. U moet dan wel aan uw werkgever doorgeven hoeveel kWh u (per maand, kwartaal of jaar) heeft verbruikt aan het opladen van de auto. Zorg dat u ook de onderbouwing van de afgesproken stroomprijs bewaart.

Voorbeeld

U spreekt op 1 september 2025 met uw werkgever af dat de laadkosten via uw (privé)meter worden vergoed op basis van € 0,26 per kWh. Dat is op dat moment de gemiddelde stroomprijs per kWh bij een jaarcontract. De afspraak geldt tot 1 september 2026.  

Omdat dit bedrag marktconform is, kan de vergoeding als zakelijk worden beschouwd.

Tip

Vergelijk de afgesproken stroomprijs altijd met de werkelijke kostprijs per kWh. Zo voorkomt u dat u er op achteruit gaat.

 

Ontvangt u te veel? Dan wordt het belast

Krijgt u meer uitbetaald dan waar u recht op heeft? Dan beschouwt de Belastingdienst het te veel ontvangen bedrag als loon waarover loonheffingen betaald moeten worden.

 

Meer weten?

Heeft u hier vragen over? Of bent u benieuwd wat dit voor uw situatie betekent? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel uw uitdaging met ons

Ook interessant