Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Annemieke Martini over auto van de zaak

Er is veel te doen over woon-werkverkeer en mobiliteit. Dankzij het coronavirus werken veel mensen vanuit huis. De verwachting is dat zij enkele dagen per week blijven thuiswerken, ook ná corona. Bovendien hebben mensen extra aandacht voor het milieu. Ze willen verduurzamen, onder andere door gebruik te maken van de trein of, als ze dichtbij het werk wonen, de (elektrische) fiets. Of ze willen een elektrische auto die minder vervuilend is. Ondanks deze ontwikkelingen is een auto van de zaak nog steeds populair. Maar wat komt er kijken bij een auto van de zaak? Welke mogelijkheden zijn er? En welke afwegingen kunt u maken? Belastingadviseur Annemieke Martini zocht het uit!

Auto van de zaak? Maak uw keuze

Annemieke Martini werkt als belastingadviseur bij Vermetten. Ze ondersteunt mkb’ers bij uiteenlopende fiscale vraagstukken, waaronder zakelijk rijden en mobiliteit. Annemieke: “Bent u eigenaar van een onderneming en wilt u een nieuwe auto rijden, dan heeft u verschillende keuzes. Zo kunt u ervoor kiezen om een auto te kopen óf te leasen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de auto enkel zakelijk te rijden óf deze ook voor privégebruik in te zetten. Er zijn verschillende fiscale regels en voordelen die uw keuze kunnen beïnvloeden. Als belastingadviseur geef ik u een zo goed en uitgebreid mogelijk advies, zodat u een afweging kunt maken. Dit doe ik trouwens niet alleen, maar samen met de andere belastingadviseurs van Vermetten.
 

Zakelijk kopen of zakelijk leasen?

Wilt u een auto kopen of een auto leasen? Beide opties hebben voordelen. Zo kunt u bij het zakelijk kopen van een auto gebruikmaken van de btw-aftrek. De btw over het aankoopbedrag van de auto en de kosten van gebruik en onderhoud zijn aftrekbaar bij zakelijk gebruik. Jaarlijks mag een bedrag aan afschrijving ten laste van de winst van de onderneming worden gebracht. Daarentegen is het belangrijk om te kijken naar de verwachte restwaarde van de auto, want de ondernemer is eigenaar van de auto. Bij zakelijk leasen krijgt u juist te maken met all inclusive leasebedragen. Hierbij neemt de leasemaatschappij u alle rompslomp uit handen, zoals het onderhoud, de verzekeringen en meer. Om u inzicht te geven wat onder de streep het meest aantrekkelijk is, werken we bij Vermetten met een rekenprogramma. Hier voeren we alle beschikbare data in en uiteindelijk rollen hier pasklare bedragen uit. Zo kunt u gemakkelijker uw keuze maken. 
 

Fiscale regelingen elektrische auto’s

Wat ook helpt bij het maken van uw keuze, zijn de fiscale regelingen die aan een auto van de zaak vastzitten. Denk aan elektrische auto’s: deze zijn de laatste jaren ontzettend populair. Niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar ook uit financieel oogpunt. Er zijn diverse subsidies en fiscale regels, waardoor een elektrische auto aantrekkelijk is. Enkele regelingen op een rij:
 

  • Verlaagde bijtelling 

Rijdt u jaarlijks meer dan 500 kilometer privé, dan krijgt u te maken met de zogenaamde ‘bijtelling privégebruik auto’ bij uw inkomen. Bijtelling is gebaseerd op een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Hierover moet u inkomstenbelasting betalen. In 2022 bedraagt de bijtelling 22% van de cataloguswaarde van de auto. Voor elektrische auto’s is een korting van 6% van toepassing voor het deel van de cataloguswaarde tót € 35.000. Voor hogere bedragen geldt het percentage van 22%. Als een elektrische auto op kenteken wordt gezet, is het dan geldende percentage van toepassing. Dit geldt voor de eerste vijf jaar (60 maanden). Hierna wordt het dan geldende percentage toegepast.
 

  • Vrijstelling Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM)

Elektrische auto’s zijn tot en met 2024 vrijgesteld van de Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen. Vanaf 2025 wordt er waarschijnlijk een vast bedrag aan verbonden van € 360 per jaar.
 

  • Vrijstelling Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Bent u in het bezit van een auto, dan betaalt u Motorrijtuigenbelasting. In de volksmond wordt dit ook wel wegenbelasting genoemd. Elektrische auto’s zijn momenteel vrijgesteld van de Motorrijtuigenbelasting. Waarschijnlijk verandert dit per 2025: u betaalt dan 25% van het voltarief en vanaf 2026 geldt het voltarief. Wat het exacte voltarief gaat zijn, is nog niet bekend. 
 

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) 

Op de aanschaf van een elektrische auto kon tot vorig jaar gebruik worden gemaakt van de Milieu-investeringsaftrek. Deze aftrek geldt op nieuwe auto’s en bestelbussen op de milieulijst en biedt ondernemers de mogelijkheid om een percentage van de aanschafkosten in mindering te brengen op de winst. De exacte hoogte van de Milieu-investeringsaftrek is afhankelijk van het type auto of type bestelbus dat u heeft. Met ingang van 2022 staan, met uitzondering van een personenauto met ingebouwde zonnepanelen, geen personenauto’s meer op de milieulijst.
 

  • Fiscale voordelen laadpalen

Dankzij de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u een extra deel van de aanschafwaarde van de laadpaal ten laste van winst in aftrek brengen. De MIA geldt bij het gebruik van een laadpaal op een eigen bedrijfsterrein voor eigen gebruik. Werknemers hebben recht op een vrije verstrekking van of een vergoeding voor de laadpaal bij de eigen woning.
 

Bijtelling auto van de zaak

Over de aanschaf van een nieuwe zakelijke auto betaalt u inkomstenbelasting. Dit wordt ook wel bijtelling genoemd. In 2022 is het standaardtarief voor de bijtelling 22%. Zoals eerder aangegeven, is de bijtelling voor elektrische auto’s lager, namelijk 16% voor de eerste vijf jaar. Eigenaren van een eenmanszaak (ib-ondernemers) hebben te maken met een speciale regeling: zijn de autokosten van de ondernemer lager dan de bijtelling? Dan bedraagt de bijtelling maximaal het bedrag aan autokosten. Bovendien gelden er speciale regels voor mensen met een youngtimer – een auto van 15 jaar of ouder. De bijtelling bedraagt in deze gevallen 35% van de werkelijke waarde. Deze regeling staat ter discussie, want youngtimers zijn vaak vervuilende auto’s en de overheid wil het gebruik ervan niet stimuleren. 
 

Zakelijke auto overzetten naar privé? 

Heeft u uw auto zakelijk gekocht, maar wilt u deze na enkele jaren privé overnemen? Veel ondernemers kiezen hiervoor. Na twee of drie jaar, wanneer de auto aanzienlijk is afgeschreven, is het financieel aantrekkelijk om de auto aan u als privépersoon over te dragen. Is het voor u interessant om uw auto privé terug te kopen, dan wijzen de adviseurs van Vermetten u hierop. Een kanttekening voor ib-ondernemers: in principe mag u de auto niet aan uzelf verkopen. Toch zijn er enkele fiscale manieren om dit voor elkaar te krijgen. De belastingadviseurs van Vermetten kijken hier graag samen met u naar!” 
 

Meer informatie over auto van de zaak

Wilt u meer informatie over dit artikel? Of wilt u een auto van de zaak, maar bent u benieuwd naar de meest gunstige oplossing? Neem contact op met de belastingadviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Zij helpen u graag verder en nodigen u uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Uiteraard kunt u uw vragen ook aan uw relatiebeheerder of accountmanager stellen: hij of zij brengt u in contact met één van de belastingadviseurs. 

Ook interessant