ESG en bedrijfsovernames: duurzaamheidsbeleid bepaalt de waarde van uw bedrijf
Een sterk ESG-beleid is cruciaal voor het verhogen van de bedrijfswaarde en het aantrekken van potentiële kopers of investeerders voor een onderneming, blijkt uit onderzoek van KPMG. Bijna 90% geeft aan dat ESG een steeds belangrijkere rol speelt binnen de fusie- en overnamemarkt. ESG wordt daarmee een steeds belangrijker onderdeel van investeringsstrategieën.
Traditioneel richten ondernemers zich op het verkoopklaar maken van hun onderneming door bijvoorbeeld de financiële administratie en het werkkapitaal te optimaliseren. Tegenwoordig wordt steeds vaker erkend dat een goed ESG-beleid onmisbaar is in deze voorbereiding. Bedrijven moeten niet alleen aantonen dat ze financieel gezond zijn, maar ook dat ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord opereren.
Wat is ESG?
ESG verwijst naar drie belangrijke criteria voor het beoordelen van de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een bedrijf:
- Environmental: Dit betreft de milieuprestaties van een onderneming, zoals energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en afvalbeheer.
- Social: Dit gaat over sociale aspecten zoals arbeidsomstandigheden, diversiteit en betrokkenheid bij de gemeenschap.
- Governance: Dit heeft betrekking op goed bestuur en transparantie, waaronder ethisch handelen, fiscale verantwoordelijkheid en anti-corruptiemaatregelen.
Rapporteren over ESG is sterk toegenomen door de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze EU-richtlijn verplicht bedrijven om op gestandaardiseerde wijze te rapporteren over duurzaamheidsinformatie. Dat zorgt voor meer transparantie en betere vergelijkbaarheid van ESG-gegevens.
ESG in de praktijk van fusies en overnames
ESG is dus een grotere bepalende factor bij de waardering en aantrekkelijkheid van bedrijven in fusies en overnames. Kopers en investeerders kijken niet langer alleen naar de financiële prestaties, maar willen ook inzicht in de duurzaamheidsstrategieën en maatschappelijke impact van een bedrijf.
Volgens het KPMG-onderzoek (2024) is meer dan 67% van de potentiële kopers en investeerders bereid extra te betalen voor een overname als het targetbedrijf een hoge ESG-volwassenheid heeft. Dan gaat het om de mate waarin een bedrijf gevorderd is om ESG-criteria te integreren in de bedrijfsvoering. Sterke ESG-prestaties verminderen namelijk niet alleen risico's, maar kunnen ook direct financiële waarde creëren door de kans op toekomstige boetes of reputatieschade te verkleinen.
Aan de andere kant geeft 60% van de respondenten aan zich al eens teruggetrokken te hebben uit een overnametraject vanwege tegenvallende ESG-prestaties. Dit onderstreept hoe een zwak ESG-profiel een deal kan doen afketsen, terwijl een sterke focus op ESG een concurrentievoordeel kan bieden. Logisch, want bedrijven met een sterke ESG-focus brengen minder risico's met zich mee en hanteren vaak een stabielere langetermijnstrategie.
Uit een ander onderzoek van het internationale strategische adviesbureau Roland Berger blijkt dat 8% van de respondenten ESG in 2024 als belangrijkste aspect voor waardecreatie ziet. Dit percentage stijgt de komende vijf jaar naar verwachting tot 13%. Het onderzoek toont het toenemende belang van ESG naast andere strategische maatregelen zoals AI-integratie en digitalisering (Berger, 2024).
ESG in het due diligence proces
ESG wordt steeds vaker een vast onderdeel van het due diligence-proces, waarbij de juridische, financiële en operationele aspecten van een targetbedrijf worden onderzocht. Volgens het KPMG-rapport verwacht 57% van de kopers en investeerders ESG-due diligence uit te voeren bij de meeste transacties. Hoewel dit aanvankelijk vooral bij multinationals voorkwam, wordt dit naar verwachting ook bij overnames binnen het MKB gebruikelijk.
Investeerders willen zeker zijn dat het targetbedrijf voldoet aan de ESG-eisen om onverwachte risico's te vermijden en verbeterkansen te identificeren. ESG-due diligence is tegenwoordig meer dan een formaliteit; het vereist een grondige analyse van de prestaties van het targetbedrijf.
Bedrijven met een zwak ESG-profiel lopen het risico dat potentiële kopers extra maatregelen eisen of zelfs afzien van de transactie uit angst voor reputatieschade of toekomstige verplichtingen.
ESG als voorwaarde voor financiering
ESG speelt niet alleen een grotere rol in fusies en overnames, maar ook in de financieringsmogelijkheden van bedrijven. Financiële instellingen, zoals banken en investeerders, hanteren ESG-criteria steeds vaker om kredietwaardigheid en investeringsrisico's te beoordelen. Bedrijven met een sterk ESG-beleid kunnen profiteren van gunstigere financieringsvoorwaarden, zoals lagere rentevoeten en betere toegang tot kapitaalmarkten. Daarentegen kan een zwak ESG-profiel leiden tot hogere financieringskosten of zelfs het mislopen van financiering.
Wat kan Vermetten voor u betekenen?
Bij Vermetten begrijpen we dat een goed ESG-beleid essentieel is voor de duurzame groei van uw onderneming en de voorbereiding op een mogelijke verkoop. Onze experts ondersteunen u bij het opstellen van een effectief ESG-beleid. Neem contact op met onze duurzaamheidsadviseurs voor een kennis- of sparringsessie, zodat uw bedrijf optimaal voorbereid is op de toekomst.