Snel uw antwoord vinden

Zonder gedoe

Vermetten Update

Pensioen en lijfrente in de bv; wanneer is de pot écht leeg?

Veel ondernemers hebben hun pensioen, lijfrente of stamrecht ondergebracht bij hun eigen bv. Als u als ondernemer zo’n regeling heeft, bent u verplicht op een gegeven moment uit te keren. Dat kan een financiële last zijn voor uw bv. De fiscale regel is dat u moet uitkeren totdat de ‘pot’ leeg is. Maar wat betekent dat precies: wanneer is de pot leeg? En wat gebeurt er als u de bv stopt terwijl de pot nog niet leeg is? We zetten het voor u op een rijtje.

 

Pensioen- of lijfrenteverplichting stopzetten?

Als u een bv met een pensioen- of lijfrenteverplichting wilt stopzetten, moet u ervoor zorgen dat de pot leeg is. Dat betekent dat er geen geld of andere waardevolle bezittingen meer in de bv zitten. Anders kan dit worden beschouwd als het afzien van aanspraken. En dat mag fiscaal gezien alléén als de aanspraken niet gerealiseerd kunnen worden. Zoals wanneer de bv niet voldoende vermogen heeft.

 

Let op: geen geld op de bank betekent niet meteen een lege pot

Heeft de bv geen geld meer op de bank? Dat wil niet zeggen dat de pot leeg is. De bv kan ook nog andere bezittingen hebben, zoals een lening die u als dga nog terug moet betalen. Pas als u als dga de lening niet kunt aflossen omdat u privé te weinig vermogen heeft, dan is de pot leeg. Dan kan de Belastingdienst dit aanmerken als een ‘afkoop’ van uw pensioen of lijfrente.

 

In dat geval betaalt u:

  • Inkomstenbelasting over de waarde van de pensioen- of lijfrenteaanspraak (box 1)
  • 20% revisierente als extra boete
  • Mogelijk vennootschapsbelasting over de ‘onterechte’ vrijgevallen verplichting

Deze bedragen kunnen enorm oplopen. Dit kan zelfs leiden tot een faillissement van uw bv.

 

Een praktijkvoorbeeld: zaak bij het Hof Amsterdam

In deze zaak zou een bv vanaf maart 2009 een pensioen moeten gaan uitkeren aan de dga. Maar van 2009 tot en met 2011 zat de bv door ‘rampzalige beleggingen en fraude door derden’ in financieel zwaar weer. De bv kon vanaf 2009 geen pensioen uitkeren aan de dga. De pensioenverplichting bedroeg in deze zaak zo’n € 2.800.000,-.

Op de balans stond eind 2012 nog een schuld open van de dga aan de bv van € 1.200.000,-. Omdat in 2011 en 2012 crediteuren van de bv en dga verhaal haalden op alles wat de dga bezat, was deze schuld volgens de dga ‘feitelijk waardeloos’.

 

Standpunt inspecteur
De inspecteur vindt dat er van vrijval van het pensioen geen sprake is. Het pensioen kan namelijk worden verrekend met de schuld die de dga op de bv heeft. Daarnaast heeft de bv geen bewijs geleverd waaruit blijkt dat de dga heeft afgezien van het pensioen.

 

Oordeel rechtbank en hof
De rechtbank en het hof oordelen dat de pensioenverplichting gewoon blijft bestaan. De bv en dga hebben namelijk onvoldoende bewijs geleverd voor het feit dat de vordering op de dga ‘waardeloos’ zou zijn. De verplichting van de dga tot het betalen van rente en aflossing kan bovendien worden verrekend met het pensioen.

 

Wat we kunnen leren van dit praktijkvoorbeeld

Zorg dat u kunt bewijzen dat de pot écht leeg is. Ook al lijken er geen financiële middelen meer aanwezig te zijn, pensioen- en lijfrenteverplichtingen vervallen niet zomaar. Als de dga bijvoorbeeld nog een schuld aan de bv heeft, kan deze worden verrekend met het pensioen of de lijfrente. Het is aan de bv om te bewijzen dat de schuld van de dga geen waarde meer heeft.

Maak duidelijke afspraken. Als de bv geen middelen meer heeft om pensioen of lijfrente uit te keren, moet de dga dit goed controleren. Daarna kan de dga schriftelijk vastleggen dat de bv niet langer verplicht is om de uitkeringen te doen. Dit is nodig om de bv op te heffen.

Een kleine fout in de afwikkeling kan grote financiële gevolgen hebben. Overleg daarom vooraf altijd met uw adviseur om problemen te voorkomen.

 

Neem contact op voor advies

Wilt u meer weten hierover? Of heeft u een andere vraag over pensioen en lijfrente in de bv? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met onze adviseurs, zij helpen u graag!

Ook interessant