Recht op uitkering bij geboorteverlof en ouderschapsverlof voor dga's

Dga’s met een arbeidsovereenkomst bij hun eigen bv hebben sinds kort, net als ‘gewone’ werknemers, recht op aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof. De Wet arbeid en zorg is aangepast. Wie nu verlof opneemt, heeft recht op een UWV-uitkering die gelijk is aan 70% van het minimumloon.
De Wet arbeid en zorg regelt uitkeringen voor onder andere zwangerschapsverlof, geboorteverlof en bevallingsverlof. Tot voor kort kwamen veel dga’s niet in aanmerking voor een uitkering, omdat ze niet verzekerd waren voor de werknemersverzekeringen.
Dankzij een Europese richtlijn voor gelijke behandeling gelden de regels voor een uitkering bij verlof nu voor alle werknemers. Valt u als dga niet onder de werknemersverzekeringen? Dan heeft u bij het opnemen van aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof tóch recht op een uitkering van het UWV.
Aanvullend geboorteverlof
Als dga kunt u binnen zes maanden na de geboorte van uw kind maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen, aaneengesloten of verspreid. Dit geldt ook bij de geboorte van het kind van uw huwelijkspartner, geregistreerde partner of samenwonende partner (met wie u een gezamenlijke huishouding voert) of van een kind dat u heeft erkend.
Bent u als dga niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen? Dan bedraagt de uitkering 70% van het minimumloon. Met deze rekenhulp berekent u de hoogte van de uitkering. U dient één aanvraag in: voor het totale aantal hele werkweken verlof, ook als het verlof flexibel wordt opgenomen. Via Mijn UWV vraagt u de uitkering aan. Dat kan vanaf vier weken voordat het verlof ingaat, tot en met vier weken na de laatste verlofdag. Wordt de aanvraag later gedaan? Dan keert het UWV alleen uit voor de periode die binnen één jaar voor de ontvangstdatum van de aanvraag ligt.
Betaald ouderschapsverlof
Dga’s kunnen ook gebruikmaken van betaald ouderschapsverlof. Het gaat om minimaal één en maximaal negen werkweken. Werkt u 32 uur per week, dan kunt u minimaal 32 en maximaal 288 uur (9 x 32) opnemen. Het verlof moet u opnemen binnen één jaar na de geboorte van het kind. U heeft recht op 70% van het minimumloon. Meer over het opnemen van de uren leest u op UWV.nl.
Als dga vraagt u de uitkering achteraf aan en alleen voor hele werkweken verlof. Dit doet u via Mijn UWV en kan op zijn vroegst nadat u minimaal één keer het aantal uren van de werkweek verlof heeft opgenomen. Uiterlijk binnen één jaar en drie maanden na de eerste verlofdag moet u de uitkering aanvragen. De aanvraag is meteen het eerste betaalverzoek voor de uitkering. Bij gespreid opnemen kunt u nog twee keer een aanvullend verzoek doen. Meer hierover leest u op UWV.nl.
Aanvullend loon
Goed om te weten: de bv mag de uitkering aanvullen tot het overeengekomen loon, maar dat is niet verplicht.
Meer weten?
Heeft u hier vragen over? Of bent u benieuwd wat dit voor uw situatie betekent? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.