Klantervaring Hoeksche Zuivel

Klantervaring Hoeksche Zuivel

“Mijn ouders zijn hier in 1977 een boerenbedrijf begonnen met 21 hectare grond, zo’n 55 melkkoeien en een stuk of 50 jongvee”, vertelt Heleen opgewekt. “In 1995 hebben mijn man Arie en ik het bedrijf volledig overgenomen en ondertussen zitten ook onze kinderen bij in het bedrijf. Toen we in 2014 een nieuwe stal bouwden was ons doel om zo’n 150 koeien en 80 stuks jongvee te houden, maar nog voordat de stal klaar was kwamen er fosfaatbeperkingen. Dat betekende dat we maar 105 koeien en ongeveer 50 stuks jongvee mochten hebben, met een te grote stal.” 

Op zoek naar een oplossing 

Voor het gezin resulteerde deze beperking in onvoldoende rendement om aan de verplichtingen te voldoen. Hierdoor moeten Arie en hun oudste zoon Jan extern de kost verdienen. “Ze stonden om vijf uur op om in de stal de werken, waarna ik het om zeven uur overnam. ’s Avonds kwamen ze vaak pas om elf uur thuis om de volgende dag weer om zes uur in de stal te staan, dus daar moest iets aan veranderen. Omdat ik voor onszelf en voor familie wel eens yoghurt maakte kwam onze dochter Petra op het idee om daar iets mee te doen. Ze studeerde aan de Aeres Hogeschool in Dronten en koos ervoor om drie maanden stage te lopen in een zuivelfabriek in het Belgische Ieper. Ondertussen ben ik ook een zuivelcursus gaan doen. Toen Petra klaar was zijn we klein begonnen en maakten we zo’n 300 liter zuivel per week.” 

Onderbouwing steunt creatieve oplossing 

Deze neventak bleek een schot in de roos. Er was veel animo voor de boerenzuivel én iedere liter verzuivelde melk bracht veel meer op dan bij levering aan de melkfabriek. Met diverse adviseurs werd er gesproken over de mogelijkheden om deze tak verder uit te breiden. Ook de huisbankier zag de potentie van doorontwikkeling van deze nieuwe tak in het familiebedrijf. De bank keek wel kritisch naar de gevolgen van verdere groei en doorontwikkeling; het leidde tot een forse investeringsbehoefte en andere vaardigheden en competenties van de ondernemers. 

Voor deze oplossing is een nieuw businessplan nodig. Daarom bespreekt de familie dit met hun relatiebeheerder Jeroen Klein van Vermetten | accountants en adviseurs, die direct zijn collega Maurice Bartels erbij betrekt. Maurice wordt als adviseur vaak betrokken bij bedrijfs- en financieringsplannen door zijn verleden als accountmanager bij een van de grootbanken. “Omdat de familie deze activiteit wilde laten groeien moest er flink geïnvesteerd worden”, aldus Maurice. “We hebben daarom een businessplan met een aantal scenario’s voor hen uitgewerkt. Hiermee werd duidelijk dat er niet alleen geïnvesteerd moest worden in ruimte, materieel en meer personeel, maar dat de bedrijfsvoering ook naar een hoger plan getild moest worden. Met onze onderbouwing hebben we het voor elkaar gekregen dat het familiebedrijf tweeënhalf keer meer financiering los heeft gekregen, dan eerder bedacht. Hiermee wordt nu een nieuwe productiehal gebouwd en ingericht. Onze collega Robert Versteeg van Vermetten Loonadvies heeft daarnaast geholpen met het aannemen van personeel, het opzetten van een personeelsadministratie en personeelsbeleid, het regelen van personeelsverzekeringen en het opstellen van arbeidscontracten aan de hand van een Onderzoek Toepasselijke CAO. Hierdoor kan de familie zelf de salarisadministratie doen. De eerdere payroll provider is nu niet meer nodig.” 

Blij met de gemaakte stappen 

“Momenteel verwerken we 7.000 liter per week en we willen straks doorgroeien naar meer dan 15.000 liter ambachtelijke zuivel met de melk van onze eigen koeien”, vervolgt Heleen. "Daarvan maken we romig ijs, yoghurt, vla, boter, karnemelk en gewone melk, en dat allemaal zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. We verkopen het zowel in onze eigen boerderijwinkel als aan ca. 30 supermarkten en zo’n 10 speciaalzaken verspreid over Zuid-Holland. Dat levert meer op dan dat we alle melk aan de melkfabriek leveren en daarom zijn we blij dat we deze stappen hebben kunnen maken.” 

Wilt u met uw bedrijf ook stappen maken door de ondersteuning van een multidisciplinaire adviseur? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak met één van onze bedrijfsadviseurs.